Προλάβετε την απώλεια των δοντιών σας στη YODA

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο
Προλάβετε την απώλεια των δοντιών σας στη YODA

«Δεν πρέπει να αμελούμε τα ούλα μας!» Η διάσημη ατάκα της Τζούλια Ρόμπερτς προς το Ρίτσαρντ Γκηρ με το οδοντικό νήμα ανά χείρας, στη διαχρονικά λατρεμένη ταινία Pretty Woman, υπογραμμίζει μια μεγάλη αλήθεια: αν αμεληθεί, η αιμορραγία των ούλων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια των δοντιών. Κι ενδεχομένως , όπως αναδεικνύουν σύγχρονες μελέτες, σε ακόμα χειρότερα μονοπάτια για την υγεία μας…

Υπεύθυνη για την αιμορραγία των ούλων είναι η περιοδοντική νόσος, δηλαδή η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, η οποία παράλληλα αποτελεί και την πιο συχνή αιτία απώλειας των δοντιών.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τα ούλα και το οστό που περιβάλλουν το δόντι.
Αν δε θεραπευτεί έγκαιρα, οδηγεί σε απώλεια της στήριξης ενός ή περισσοτέρων δοντιών, ανάλογα με την έκταση που έχει λάβει.
Η περιοδοντική νόσος ξεκινά με τη συσσώρευση της μικροβιακής πλάκας στις οδοντικές επιφάνειες, όπου και προκαλεί τα πρώτα σημάδια φλεγμονής των ούλων. Είναι η πλέον ύπουλη ασθένεια της στοματικής κοιλότητας, καθώς τα συμπτώματά της περνούν συνήθως απαρατήρητα.
Στο αρχικό της στάδιο έχει τη μορφή της ουλίτιδας, κατά την οποία η φλεγμονή καθιστά τα ούλα εξέρυθρα και οιδηματώδη, με συνέπεια να αιμορραγούν με την παραμικρή πίεση.
Η ουλίτιδα θεραπεύεται πλήρως μετά από έναν καλό καθαρισμό στον οδοντίατρο και τήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής.

Περιοδοντίτιδα

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, κατά την οποία η μικροβιακή πλάκα επεκτείνεται κάτω από τα ούλα με συνέπεια την καταστροφή των ιστών (ούλα και οστό) που συγκρατούν το δόντι. Τότε τα ούλα αρχίζουν προοδευτικά να διαχωρίζονται από το δόντι μέχρι αυτό να πέσει.
Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας είναι η σωστή διάγνωση. Αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας στα αρχικά της στάδια δεν είναι εμφανή και μπορεί να διαφύγουν ενός απλού οδοντιατρικού ελέγχου.
Γι’ αυτό συστήνεται η εξέταση από ειδικευμένο περιοδοντολόγο. Αυτό μπορεί να γίνει ιδανικά στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA, η οποία διαθέτει ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο οδοντιατρικό τμήμα επανδρωμένο με κορυφαίους περιοδοντολόγους.

Ο περιοδοντολόγος είναι εκείνος που θα διαπιστώσει την ύπαρξη των λεγόμενων θυλάκων στα ούλα, όταν δηλαδή τα ούλα έχουν ξεκολλήσει από την επιφάνεια των δοντιών, στους οποίους αναπτύσσονται μικρόβια.
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας συνίσταται στην απομάκρυνση των μικροβίων αυτών.
Στις πιο ήπιες μορφές της περιοδοντίτιδας, η θεραπεία είναι συντηρητική. Ο περιοδοντολόγος κάνει βαθύ καθαρισμό των δοντιών, απομακρύνοντας την μικροβιακή πλάκα από την εξωτερική επιφάνεια της ρίζας των δοντιών, αφαιρώντας έτσι τα μικρόβια από τους θύλακες.
Όταν η ρίζα καθαριστεί, τα ούλα προσφύονται ξανά πάνω στο δόντι και έτσι εξαλείφονται οι θύλακοι.
Σε πιο προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. O περιοδοντολόγος αποκολλά τα ούλα από τα δόντια και το οστό, αφαιρεί την πέτρα και τα μικρόβια και επαναφέρει τα ούλα στη θέση τους.
Ενώ γενικά η καταστροφή των περιοδοντικών ιστών στην περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη, υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση ειδικών μοσχευματικών υλικών και μεμβρανών μπορεί να μας δώσει πίσω κομμάτι από το χαμένο οστό.

Στη YODA αντιμετωπίζονται όλες οι τεχνικές οστικής αναγέννησης με μοσχεύματα και μεμβράνες πλήρως πιστοποιημένα και επιλεγμένα από κορυφαίες εταιρίες βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Όταν τελειώσει η περιοδοντική θεραπεία, ο ασθενής μπαίνει σε πρόγραμμα επανελέγχου, προκειμένου να διατηρήσει σε βάθος χρόνου το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Πρόσφατες έρευνες συνδέουν την περιοδοντική νόσο με το σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, μέσω του μηχανισμού της φλεγμονής.
Ως εκ τούτου, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι ευεργετική όχι μόνο για την στοματική αλλά και για τη συνολική μας υγεία.