YODA: Όχι πια Ευερέθιστο Έντερο!

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο

YODA: Όχι πια Ευερέθιστο Έντερο!

Διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά, είναι ορισμένα από τα πλέον συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα του εντέρου. Όταν, όμως, εμφανίζονται από κοινού, τότε πιθανότατα συνδέονται με το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια πάθηση που συνδέεται με διαταραχή στη λειτουργία του εντέρου και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί το 50% όσων επισκέπτονται τον γαστρεντερολόγο!

Ως πάθηση, το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου συνδέεται άμεσα με το στρες και δείχνει να… προτιμά νέες γυναίκες, στις οποίες εμφανίζεται τρεις φορές συχνότερα απ’ ότι στους άνδρες!

Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου είναι συνήθως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην κοιλιά, το πρήξιμο ή φούσκωμα της κοιλιάς με ή χωρίς διαταραχές κενώσεων.

Ωστόσο, ενίοτε εκτείνονται και πέραν του εντέρου, περιλαμβάνοντας ημικρανίες, ταχυκαρδίες, άσθμα, διαταραχές ύπνου και άλλα.

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Αίτια

Πολύ συχνά, το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου συνδέεται με κάποια τροφική δυσανεξία, η οποία δεν είναι σταθερή αλλά διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Ωστόσο, συχνά θεωρούνται υπεύθυνες τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή, τα αυγά, καθώς και κάποια ροφήματα, όπως ο καφές. Σε αυτήν την περίπτωση, συνίσταται ο αποκλεισμός των «ένοχων» τροφών από την καθημερινή διατροφή του ασθενή, ή έστω η ελάττωση της κατανάλωσής τους.

Βασική αιτία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου αποτελεί, πάντως, το στρες. Συνυφασμένο με τον σύγχρονο, αστικό τρόπο ζωής, το στρες συνδέεται με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών του συνδρόμου και η βαθμιαία αντιμετώπισή του θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη θεραπεία της πάθησης.

Ενίοτε, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να οφείλεται σε κάποια παλαιότερη λοίμωξη στην περιοχή και για να αντιμετωπιστεί χορηγείται ειδική θεραπευτική και διατροφική αγωγή.

Τέλος, οι έρευνες των τελευταίων ετών για το μικροβίωμα του εντέρου, έδειξαν ότι μια πιθανή αιτία της παθοφυσιολογίας του ευερέθιστου εντέρου είναι η διαταραχή του αριθμού και του είδους των μικροβίων που ζουν σε αυτό καθώς και η αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ προβιοτικών και μη προβιωτικών πληθυσμών, μιας διαδικασίας γνωστής και ως δυσβίωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου γίνεται με μια απλή κλινική εξέταση, μετά από επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να διαπιστώσει το πρόβλημα.

Ενίοτε, ο γαστρεντερολόγος συστήνει επιπλέον εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση και οι εξετάσεις αίματος, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συναφών οργανικών βλαβών στο έντερο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου γίνεται μέσα από έναν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή του στρες, του καπνίσματος και τροφών που επιδεινώνουν την παλινδρόμηση, καθώς και χορήγησης ειδικών για την περίπτωση φαρμάκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικό ρόλο παίζει η παρακολούθηση του ασθενούς από ειδικό γαστρεντερολόγο. Το Γαστρεντερολογικό τμήμα της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας YODA διαθέτει γιατρούς με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον έλεγχο και στην αντιμετώπιση και του πλέον σύνθετου περιστατικού Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Το Γαστρεντερολογικό τμήμα της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας YODA είναι άρτια εξοπλισμένο για να υποδεχθεί τον ασθενή και να του παρέχει δίχως την παραμικρή ταλαιπωρία τόσο τη διάγνωση, όσο και την αγωγή που απαιτείται για την αντιμετώπιση της συχνότατης αυτής πάθησης.