Άνοιξη: Μαζί με τα λουλούδια και τις μυρωδιές καλωσορίζουμε και…το Βρογχικό Άσθμα!

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο

Άνοιξη: Μαζί με τα λουλούδια και τις μυρωδιές καλωσορίζουμε και…το Βρογχικό Άσθμα!

Μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, η Άνοιξη, ο προάγγελος του Καλοκαιριού, για ολοένα και περισσότερους από εμάς είναι και η εποχή της ταλαιπωρίας που δημιουργεί το Βρογχικό Άσθμα.

O Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD, PhD, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας YODA, δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτήν την πάθηση, επισημαίνοντας ότι το Βρογχικό Άσθμα είναι ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο πρόβλημα, το οποίο όμως με την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και την τακτική παρακολούθηση από Ειδικό Πνευμονολόγο, δεν περιορίζει τον πάσχοντα από καμία φυσιολογική δραστηριότητα, ούτε επηρεάζει την ποιότητα ζωής του.
Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων (δηλαδή των στομίων από τα οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες). Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, από το οποίο πάσχουν περίπου 300.000.000 άτομα στον κόσμο. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 500.000 άτομα (παιδιά και ενήλικες).

Κύριες μορφές του άσθματος είναι το εξωγενές και το ενδογενές.

Το εξωγενές εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτίες παράγοντες όπως η σκόνη, το τρίχωμα της γάτας, τα οικιακά ακάρεα, το κάπνισμα των γονέων, την ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ.

Στο ενδογενές άσθμα η αιτία είναι άγνωστη.

Άλλες μορφές άσθματος είναι:

  • Το άσθμα μετά από άσκηση (εμφάνιση δύσπνοιας, βήχα ή συριγμού)
  • Το επαγγελματικό άσθμα (εμφανίζεται σε επαγγέλματα με έκθεση σε σκόνη ή σε αέρια)
  • Και το νυχτερινό άσθμα (εκδηλώνεται με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας)

Το άσθμα εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα, συριγμό, το γνωστό σε όλους μας “σφύριγμα της αναπνοής” ή “γατάκια’’, ή και με συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων.

Οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα είναι:

  • Διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού(όπως κρυολογήματα, γρίπη κ.ά.)
  • Ουσίες που προκαλούν αλλεργία (όπως γύρη φυτών ή δέντρων, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες, φάρμακα, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή κ.λπ.)
  • Ψυχολογικοί παράγοντες (όπως έντονη χαρά, λύπη και στρες)
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση)
  • Εργασιακοί παράγοντες (όπως η έκθεση σε ρύπους από την εργασία μας), προκαλώντας μία ειδική μορφή άσθματος που λέγεται επαγγελματικό βρογχικό άσθμα.

Η διάγνωση του άσθματος γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και τα συμπτώματα του ασθενούς, καθώς επίσης και με την ανταπόκριση που εμφανίζει στη θεραπεία που προτείνει ο Πνευμονολόγος.

Ωστόσο πολλές φορές, όπως εντοπίζει ο έγκριτος πνευμονολόγος, χρειάζεται να γίνουν κάποιες εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση του άσθματος, οι οποίες είναι:

Η Σπιρομέτρηση, που μετράει τη λειτουργία των πνευμόνων αξιολογώντας τη ροή του αέρα μέσα σε αυτούς. Αποτελεί την πλέον ειδική εξέταση για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την επιλογή της θεραπείας για το βρογχικό άσθμα.
Η Ροομέτρηση, που γίνεται με το ροόμετρο, το οποίο μετράει τη μέγιστη ροή του αέρα που μπορεί ο ασθενής να πετύχει σε μια δυναμική εκπνοή. Υπάρχουν αναλογικά και ηλεκτρονικά ροόμετρα, τα οποία χρησιμεύουν κυρίως για την παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας στο σπίτι, ιδιαίτερα σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενο άσθμα.

Στη δοκιμασία πρόκλησης χορηγείται στον ασθενή εισπνεόμενη ουσία σε αυξανόμενες δόσεις, προκειμένου να καταγραφεί η αντίδραση (βρογχόσπασμος) του αναπνευστικού συστήματος του ασθενή, σε αυτή την ουσία. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο ιατρός εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα που βοηθούν στη διάγνωση ή στον αποκλεισμό του άσθματος.

Στη δοκιμασία άσκησης αξιολογείται κατά πόσο επηρεάζει η άσκηση τη λειτουργία των πνευμόνων.

Έλεγχος αλλεργίας:

Μπορεί να γίνει με δερματικές δοκιμασίες, ή με ειδικές εξετάσεις αίματος.
Είναι χρήσιμος έλεγχος διότι εντοπίζονται οι πιθανοί ερεθιστικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το άσθμα (πχ. οικιακή σκόνη, ακάρεα, γύρη, κλπ). Γνωρίζοντάς τους, ο ασθενής μπορεί να τους αποφύγει.
Η θεραπεία του βρογχικού άσθματος γίνεται με τα βρογχοδιασταλτικά ή ανακουφιστικά φάρμακα, που χορηγούνται όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα και με τα προληπτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται στα ενδιάμεσα των ασθματικών κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στην πρόληψη της επέλευσης νέων κρίσεων.