Διαβητικό Πόδι: Πηγαίνοντας το Σάκχαρο στα…άκρα

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο τεστ παπ μαστός εξέταση γυναικολόγος
Διαβητικό Πόδι: Πηγαίνοντας το Σάκχαρο στα…άκρα

Μια από τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής, η οποία λαμβάνει ολοένα και πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων , το Διαβητικό Πόδι αντιμετωπίζεται στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ως όρος, το «Διαβητικό Πόδι» χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των εκδηλώσεων που εμφανίζονται στο δέρμα και τους εν τω βάθει ιστούς στα κάτω άκρα των διαβητικών ασθενών. Αποτελεί δε μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές του διαβήτη, καθώς και τη συχνότερη αιτία νοσηλείας και αναπηρίας στα διαβητικά άτομα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο Διαβητικού Ποδιού συνιστά μια «Λοίμωξη, εξέλκωση ή/και καταστροφή των εν βάθει ιστών που σχετίζεται με τοπικές νευρολογικές αλλοιώσεις και κυμαινόμενου βαθμού περιφερική αγγειοπάθεια του κάτω άκρου».

Το Διαβητικό Πόδι είναι μια συχνή επιπλοκή στους διαβητικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και λαμβάνουν ινσουλίνη.

Έχει διαπιστωθεί ότι το 15% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή, καθώς μία και μόνο πληγή μπορεί να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό ενός διαβητικού ποδιού!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών γίνεται σε διαβητικούς, ενώ στο 85% αυτών των ακρωτηριασμών έχει προηγηθεί και έλκος!

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 7% ή περίπου 700.000 άτομα. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι περίπου το 40%, δηλαδή 280.000 άτομα, εμφανίζουν προβλήματα στα κάτω άκρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σε διεθνές επίπεδο, κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνεται το πόδι ενός διαβητικού συνανθρώπου μας. Στην Ελλάδα, οδηγούνται σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών, περίπου 2.500-3.500 περιστατικά ετησίως.

Η σωστή συμβουλευτική και θεραπευτική αγωγή είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον διαβητικό ασθενή, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υποτροπές ενός διαβητικού έλκους είναι συχνές αν δεν αρθούν τα αίτια (πιθανότητα 40% σε ένα έτος, 60% σε δυο έτη και 70% σε τρία έτη).

Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA, το σύνολο των πιθανών βλαβών που αφορούν το Διαβητικό Πόδι αντιμετωπίζεται με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις από ιατρούς με υψηλή εξειδίκευση και μακρόχρονη εμπειρία.

Αρχικά, εκτιμώνται οι βλάβες που έχει υποστεί το άκρο, γίνεται εργαστηριακή και κλινική εκτίμηση της πιθανότητας της τοπικής φλεγμονής και ρύθμιση του Σακχάρου του πάσχοντος.

Κατόπιν, αφαιρούνται οι νεκρωτικές αλλοιώσεις του τραύματος με τη σύγχρονη μέθοδο των Υπερήχων χαμηλής συχνότητας (LFUD).

Η μέθοδος αυτή υπερέχει από τις άλλες μεθόδους καθαρισμού των νεκρωμάτων, εξ αιτίας του ότι κατά τη διαδικασία καθαρισμού των ελκών με υπερήχους διακρίνεται επιλεκτικά ο υγιής ιστός από τον νεκρωτικό.

Με αυτόν τον τρόπο, νεκρώσεις, κατεστραμμένοι ιστοί, ακόμη και σχηματισμοί βιοφίλμ, αφαιρούνται χωρίς να προκληθεί καμία ζημία στους υγιείς ιστούς.

Ο πλήρης καθαρισμός συνήθως επιτελείται σε 1 – 4 συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση των βλαβών.

Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA, με τη χρήση σύγχρονων επιθεμάτων, υποκατάστατων δέρματος ή με οποιαδήποτε σύγχρονη μέθοδο κρίνεται αναγκαία, επιτυγχάνεται η κοκκίωση ή και η επιθηλιοποίηση του έλκους συντηρητικά ή όταν απαιτείται χειρουργικά, με απόλυτη ασφάλεια και με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία για τον πάσχοντα.

1 Comment

  • Γεια σας, αυτό είναι ένα σχόλιο.
    Για να ξεκινήσετε με την έγκριση, επεξεργασία και διαγραφή σχολίων, παρακαλώ επισκεφθείτε την οθόνη Σχόλια στον Πίνακα Ελέγχου.
    Τα άβαταρ των σχολιαστών προέρχονται από το Gravatar.

Leave a comment

Your email address will not be published.