Πως Ερμηνεύεται Το Test ΠΑΠ

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο τεστ παπ μαστός εξέταση γυναικολόγος

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι παγκοσμίως η 4η συνηθέστερη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο. Το τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και ευρήματα που δεν σχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου (π.χ. μύκητες, κόκκους κ.α.).

Πώς Ερμηνεύεται Το Test ΠΑΠ

Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας δείχνουν «αλλοιώσεις», είναι φυσικό να ανησυχείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το Τεστ Παπανικολάου δεν είναι αποκλειστικά τεστ για ανίχνευση του καρκίνου, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι φυσιολογικά.
Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει στους Γυναικολόγους να εντοπίσουν – και αν χρειαστεί να θεραπεύσουν – οποιαδήποτε παθολογικά κύτταρα στον τράχηλο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με την πάροδο του χρόνου και αν παραμείνουν για έτη χωρίς θεραπεία – παρακολούθηση.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τα Ραντεβού σας για Τέστ Παπανικολάου.

Κατανοώντας τα αποτελέσματα του Τεστ Παπανικολάου

Περιεχόμενα:

Αποτελέσματα με σύστημα Bethesda
Παθολογικό αποτέλεσμα
– μικροβιακές αιτίες (αιμόφιλοι ,τριχομονάδες, κ.ά.),
– καλοήθεις βλάβες (πολύποδες,),
– ορμονικές αιτίες (χορήγηση φαρμάκων, εμμηνόπαυση) ακόμα και
– φυσικές αιτίες (σεξουαλική επαφή, τραυματισμός μετά από τοκετό ή μία απόξεση).
Έρπης γεννητικών οργάνων
Κονδυλώματα (Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV)
Οριακό αποτέλεσμα – Άτυπα κύτταρα (ASCUS)
Αδιευκρίνιστη βλάβη (ASCH)
Ακατάλληλο δείγμα
Tραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN)
Πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Squamous Intraepithelial Lesion (SIL)
Επόμενα βήματα
Ραντεβού με γυναικολόγο

Παθολογικό αποτέλεσμα :
Πιθανόν να σας έχουν πει στο παρελθόν ότι έχετε ένα «παθολογικό αποτέλεσμα». Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο βρέθηκαν κάποια παθολογικά κύτταρα από το δείγμα που λήφθηκε από τον τράχηλό σας.

Πολλά παθολογικά αποτελέσματα έχουν σχέση :
• με μικροβιακές αιτίες (αιμόφιλοι ,τριχομονάδες, κ.ά.),
• με καλοήθεις βλάβες (πολύποδες,),
• με ορμονικές αιτίες (χορήγηση φαρμάκων, εμμηνόπαυση) ακόμα και
• με φυσικές αιτίες (σεξουαλική επαφή, τραυματισμός μετά από τοκετό ή μία απόξεση).

Ο κύριος όμως λόγος που εφαρμόζεται το Τεστ Παπανικολάου είναι:

H ανίχνευση των ιών του έρπητα (HSV Ι-ΙΙ ), και των θηλωμάτων-κονδυλωμάτων (HPV), αλλά και προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται σε αυτούς.


Μπορεί λοιπόν να σας ζητηθεί να κάνετε ένα δεύτερο τεστ Παπανικολάου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψουν για μια κολποσκόπηση. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε τυχόν ερωτήματα έχετε.

Αποτελέσματα με σύστημα Bethesda

 • Ανωμαλίες των πλακωδών κυττάρων (SIL)
  • Άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιόριστης σημασίας (ASC-US)
  • Χαρακτηριστικά πλακώδη κύτταρα– δεν εξαιρούνται τα κύτταρα HSIL (ASC-H)
  • Χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις του πλακώδους επιθηλίου (LGSIL or LSIL)
  • Υψηλού βαθμού αλλοιώσεις του πλακώδους επιθηλίου (HGSIL or HSIL)
  • Καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων

 

 • Ανωμαλίες των αδενικών επιθηλιακών κυττάρων
  • Άτυπα ,μή προσδιορισμένα αδενικά κύτταρα (AGC or AGC-NOS)

Οριακό αποτέλεσμα:
Αν σας ενημερώσουν ότι έχετε ένα «οριακό» αποτέλεσμα (ASCUS) στο τεστ Παπανικολάου και πάλι μην ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο είδαν κάποιου είδους παθολογικά κύτταρα στο δείγμα σας, που μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακές, ορμονικές, τυχαίες ή και ιογενείς αιτίες.
Σε αυτή την περίπτωση, πιθανόν να σας συστήσουν να ξανακάνετε ένα τεστ Παπανικολάου σε 3- 6 μήνες, ή/και κολποσκόπηση μαζί με ταυτοποιήση ιών (HPV DNA TEST), σε μια προσπάθεια να αποκλειστεί η ιογενής βλάβη.


Αδιευκρίνιστη βλάβη:
Σε περίπτωση που έχετε απάντηση (ASCH), ο κυτταρολόγος έχει ανακαλύψει προκαρκινική βλάβη χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τον βαθμό της. Σίγουρα θα σας ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος με ταυτοποίηση ιών, ανίχνευση L1 πρωτεΐνης, κολποσκόπηση με κατευθυνόμενες βιοψίες.


Ακατάλληλο δείγμα:
Κάποιες γυναίκες ενημερώνονται ότι έχουν ένα «ακατάλληλο αποτέλεσμα». Αυτό σημαίνει ότι στο εργαστήριο δεν μπόρεσαν να εξετάσουν τα κύτταρα που έλαβαν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: θα μπορούσε να είναι ότι λίγο αίμα επισκίαζε τα κύτταρα ή γιατί τα δείγματα κυττάρων ήταν πολύ χοντρά, ή πολύ λεπτά στο δείγμα. Στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να σας συστήνουν να κάνετε ένα επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου σύντομα.

Τι είναι η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN);
Όταν παρουσιάζεται ο ιός του HPV στον τράχηλο, οι πρώτες κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στο Παπ Τεστ είναι η κοιλοκυττάρωση, η παρακεράτωση, η διπυρήνωση και η διόγκωση των πυρήνων. Με όλες αυτές τις κυτταρικές αλλοιώσεις, η βλάβη χαρακτηρίζεται ως HPV λοίμωξη.


Εάν η βλάβη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο ανωμαλίας των κυττάρων, τότε παρουσιάζονται ελαφρές διογκώσεις και ανωμαλίες των πυρήνων των κυττάρων, που αναφέρονται ως «ελαφρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη», δηλαδή CIN-I.
Ομοίως εάν συνεχιστούν περαιτέρω αλλαγές στα κύτταρα, προκύπτει η «μεσαίου βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή CIN-IΙ – και με ακόμα μεγαλύτερες κυτταρικές αλλαγές η «σοβαρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή CIN-III. Σε μία γυναίκα που δεν ελέγχεται, και αφού έχουν μεσολαβήσουν 3-5 χρόνια από την παρουσία της βλάβης, μπορεί να προκύψει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Με λίγα λόγια το CIN-I, CIN-II, CIN-III είναι μία κατηγοριοποίηση-σταδιοποίηση των κυτταρικών αλλαγών που προκαλεί ο HPV εάν παραμείνει.
Η διαδικασία της καρκινογένεσης είναι αργή με αρκετά στάδια, τα οποία είναι πλήρως θεραπεύσιμα με εύκολο τρόπο.

Τι είναι η πλακώδης ενδοεπιθηλιακή βλάβη – Squamous Intraepithelial Lesion (SIL);
Για λόγους ευκολότερης διαχείρισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων, προέκυψε μία καινούργια ταξινόμηση των κυτταρικών αλλαγών. Όλα τα στάδια μετατράπηκαν σε δύο, τοποθετώντας την HPV λοίμωξη και το CIN-I στην «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη», δηλαδή την LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion),

ενώ το CIN-II και CIN-III στην «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).

Τι γίνεται με τα άτυπα αποτελέσματα του Τεστ Παπ;
Η στάση μας απέναντι στα άτυπα αποτελέσματα του Τεστ Παπ έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελίξεων στην κυτταρολογία (με το Thin Prep Παπ Τεστ), την αυτοματοποιημένη κυτταρολογία, την μοριακή κυτταρολογία (με την ανίχνευση των τύπων του HPV, HPV DNA TESTING), την ανοσοκυτταροχημεία (με την ανίχνευση των L1, Ε6 και Ε7 πρωτεϊνών) δηλαδή των παραγόντων αυτό-ίασης της βλάβης, τις βελτιώσεις στην κολποσκόπηση, την εξέλιξη των laser και του ήλεκτρο-καυτηριασμού (LLETZ).
Οι πιθανές διαφορές στην αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν σχέση με τις δυνατότητες των εργαστηρίων, τις ικανότητες του ίδιου του γυναικολόγου και την οικονομική δυνατότητα της κάθε ασθενούς.
Όταν λοιπόν έχουμε ένα προβληματικό εύρημα στο Thin Prep Παπ Τεστ, πρώτα από όλα βεβαιώνουμε την γυναίκα ότι είναι ασφαλής και θα είναι πολύ εύκολα υγιής σύντομα. Ο περιορισμός του καπνίσματος, ή υγιεινή διατροφή με βιταμίνες και μέταλλα, οι καλοί βιορυθμοί, η θετική και αισιόδοξη σκέψη, είναι οι πρώτες μας παραινέσεις για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Το δεύτερο βήμα :

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ακολουθεί η συλλογή περισσότερων πληροφοριών σε σχέση με την φύση της βλάβης. Η DNA ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV Test), μας δίνει τα περιθώρια διαχείρισης της βλάβης.
Η ανίχνευση και η ποσοτικοποίηση χλαμυδίων, μυκοπλασμάτων ή και ουρεοπλάσματος με μοριακές εξετάσεις, είναι απόλυτης αξιοπιστίας, γεγονός που τις ξεχωρίζει από τις μικροβιολογικές καλλιέργειες ανίχνευσης μικροβίων που πιθανά ευνοούν την παρουσία και ανάπτυξη του HPV και των βλαβών.
Γίνεται και αυτή με την μέθοδο της υγρής κυτταρομετρίας (Thin-Prep).

Η ανίχνευση των πρωτεϊνών L1, E6 και E7 μας προσφέρει τις πιθανότητες αυτό-ίασης, ενώ η κολποσκόπηση, μας καταδεικνύει την τοπογραφία της βλάβης. Παράλληλα, οι βιοψίες προσφέρουν επιβεβαίωση του Τεστ Παπ και των πιθανών ευρημάτων της κολποσκόπησης.

Το τελευταίο βήμα:
Είναι πιο σύνθετο και εξαρτάται από τα ευρήματα των προηγούμενων αναφερόμενων εξετάσεων. Περιλαμβάνει από απλή παρακολούθηση, απλή καταστροφή έως και αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του τραχήλου της μήτρας.

Δρ. Στέφανος Γεωργ.Βαλαντάσης
Χειρουργός –Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

 

Ραντεβού με γυναικολόγο
Κλείστε τώρα ραντεβού για Τεστ ΠΑΠ ή οποιαδήποτε άλλη γυναικολογική εξέταση πατώντας εδώ!