Τεστ ΠΑΠ μαστού, νέα προληπτική εξέταση αξιολόγησης ανάπτυξης καρκίνου μαστού

Τι είναι και γιατί πρέπει να το εντάξουν οι γυναίκες στον ετήσιο έλεγχο υγείας τους.

Ήδη από το 1947, ο γνωστός παγκοσμίως ιατρός κυτταρολόγος Γεώργιος Παπανικολάου είχε μιλήσει ευρέως για την αξία της κυτταρολογικής εξέτασης εκκρίματος από την θηλή του μαστού, χάρη στην οποία, όπως και στο Τεστ Παπ Τραχήλου της μήτρας, ανιχνεύουμε καρκινικά κύτταρα ή κύτταρα με κάθε είδους ατυπία πολλά χρόνια πριν της δημιουργίας της κακοήθειας.
Πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους έκκριμα από τη θηλή του μαστού. Μόνο όμως το 6-8% των γυναικών που παρουσιάζουν αυτό το έκκριμα (υγρό) θα αποδειχθεί ότι τελικά έχουν καρκίνο του μαστού. Η λήψη λοιπόν του συγκεκριμένου υγρού και η κυτταρολογική μελέτη του κρίνεται απαραίτητη, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες απεικονιστικές μεθόδους, όπως Μαγνητική τομογραφία, Ψηφιακή Τομογραφία, Υπερηχογράφημα με Ελαστογραφία, κ.α., ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς. Η κυτταρολογική μελέτη λοιπόν του εκκρίματος μας προσφέρει μια σημαντική πληροφορία, δεδομένου ότι εμπεριέχει επιθηλιακά κύτταρα προερχόμενα από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, σημεία από τα οποία πολύ συχνά αρχίζει μία ύποπτη διεργασία.

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για τις ασυμπτωματικές γυναίκες, που δεν έχουν δηλαδή παρουσιάσει ακόμη κάποια έκκριση (υγρό) από τη θηλή του μαστού.
Η εντελώς αυτοματοποιημένη συσκευή ΗΑLO που ταυτόχρονα κάνει μασάζ, παράγει θερμότητα και προκαλεί ήπια αναρρόφηση, μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέξουμε υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού και να το αναλύσουμε κυτταρολογικά.


Είναι η μόνη μη επεμβατική μέθοδος (χωρίς χειρουργείο), εντελώς ατραυματική και ακίνδυνη, μέσω της οποίας χωρίς ιδιαίτερο πόνο, χωρίς ακτινοβολία, με δυνατότητα επαναληψιμότητας όσες φορές αυτό χρειαστεί, μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία των μαστών μας πριν καν εντοπίσουμε κάτι ορατό ή ψηλαφητό στην μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα. Αυτό σημαίνει σε πολύ αρχικό στάδιο, άρα συχνά πλήρως ιάσιμο.
Όπως και στον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αρκετοί τύποι καρκίνου του μαστού αναπτύσσονται βραδέως, με μέσο όρο τα 8 έτη, πριν να δύνανται να ανιχνευθούν με μαστογραφία ή 10 έτη πριν μια αλλοίωση του μαστού γίνει ψηλαφητή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο έχει η εξέταση στη ζωή κάθε γυναίκας ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες των 25 έως 35 ετών, οι οποίες αν δεν υπάρχει ισχυρό ατομικό ιστορικό καρκίνου δεν υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.

Εκτεταμένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι γυναίκες κάτω των 55 ετών, που είναι θετικές στη δοκιμασία κατά NAF για τα επιθηλιακά κύτταρα, δηλαδή θετικές στη συλλογή εκκρίματος (υγρού) θηλής μαστού, ευρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με γυναίκες με αρνητική δοκιμασία κατά NAF.

Το Τεστ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ εντοπίζει γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου μαστού.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΚΡΙΜΑ ΘΗΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥ

1958 – Ο ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου και οι Συνεργάτες του, απέδειξαν ότι η κυτταρολογική εξέταση των εκκριμάτων θηλής μαστού είναι πολύτιμη στη διάγνωση παθήσεων μαστού , συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου μαστού.

1977 – Το National Cancer Institute συσχετίζει τα δεδομένα κυτταρολογικής ανίχνευσης NAF με τις παθήσεις μαστών.

1992 – Ευρεία προοπτική μελέτη 2.701 γυναικών συσχετίζει άμεσα την κυτταρολογική ατυπία της εξέτασης κατά NAF , με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

2006 – 25 έτη προοπτικής μελέτης επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση δοκιμασίας κατά NAF ως χρήσιμου δείκτη για τον καθορισμό του μελλοντικού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

2007 – το FDA (Food and Drug Administration) εγκρίνει και αδειοδοτεί την αυτοματοποιημένη εξέταση Τεστ Παπ μαστού, με το μηχάνημα ΗΑLO.

2009 – Πλέον των 100 δημοσιεύσεων και μελετών ,συσχετίζουν την ατυπία του μαστού με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ

Το Τεστ Παπ μαστού είναι μια απλή, 5-λεπτης διάρκειας εξέταση αναρρόφησης και συλλογής εκκρίματος (υγρού) από την θηλή του μαστού.

ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ – Η ΠΡΩΤΗ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ ΘΗΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥ (NAF)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Αυτός ο κίνδυνος που είναι ίσος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού στο γενικό πληθυσμό, θεωρείται ο φυσιολογικός κίνδυνος χ 1, .αυξάνοντας κατά 1 φορά την επίπτωση εμφάνισης για καρκίνο.

Γυναίκες που δεν παράγουν έκκριμα στην εξέταση λοιπόν, έχουν χαμηλό κίνδυνο, ίσο με αυτόν του γενικού πληθυσμού ( .χ1 φορά )

Εάν υπάρξει έκκριμα (υγρό) από το μαστό με φυσιολογικά κύτταρα, τότε διπλασιάζεται ο κίνδυνος ( χ2 φορές ) για ανάπτυξη καρκίνου.

Εάν υπάρχει βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό αυξάνεται κατά ( χ 2-3 φορές) ο κίνδυνος.

Εάν υπάρξει Έκκριμα Με κυτταρολογική Ατυπία/ Άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία, τότε η αύξηση του κινδύνου είναι 4,3-6,3 φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο του γενικού πληθυσμού .

Εάν συνυπάρχει και Οικογενειακό Ιστορικό + Άτυπη Επιθηλιακή Υπερπλασία από το έκκριμα, ( χ 11 φορές ) αύξηση κινδύνου.

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΦΟΡΑ
  • Aσυμπτωματικές γυναίκες άνω των 25 ετών,
  • Γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό
  • Γυναίκες με BRCA1 K BRCA2 θετικά
  • Γυναίκες με αυξημένο Σωματικό Βάρος, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα
  • Γυναίκες που έχουν λάβει ορμονική υποκατάσταση για έτη
  • Γυναίκες που έχουν λάβει αντισυλληπτικά για έτη
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή (για έλεγχο του άλλου μαστού)
  • Γυναίκες με καλοήθεις παθήσεις μαστών
TEXNIKH

Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας όπου με την εφαρμογή δυο σιλικονούχων μικρών δοχείων στους μαστούς , προκαλείτε υπεραιμία (ήπια θερμότητα) και ήπιες «μαλάξεις» (μασάζ) στο μαστό ώστε να επιτευχθεί έκκριση των γαλακτοφόρων πόρων και να ληφθεί υγρό για κυτταρολογική εξέταση.

Εύκολο στην εκτέλεση, ανώδυνο, με επαναληψιμότητα, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση της συσκευής.

Το 80 % των γυναικών θα συνιστούσαν και σε άλλες γυναίκες το Τεστ Παπ Μαστού.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΑΤΥΠΑ ΚΥΤΤΑΡΑ»

Αυτό που αναζητούμε σε αυτή την εξέταση είναι το κατά πόσον υπάρχει κάποια μορφή ατυπίας στα επιθηλιακά κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων.

Μόνο το 1-2% των γυναικών με παραγωγή υγρού από τον μαστό έχουν άτυπα κύτταρα δηλαδή κάποιο ή κάποια κύτταρα να παρουσιάζουν μία αλλαγή στην αλυσίδα του DNA τους. Έτσι το καρκινικό κύτταρο που θα δημιουργηθεί θεωρείται «αθάνατο» και πολλαπλασιάζεται συνεχώς και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο με τη δημιουργία ενός όγκου σε βάθος χρόνου. Στη συνέχεια αξιολογούμε το είδος της κυτταρικής ατυπίας , χαμηλού, υψηλού ή μηδενικού κινδύνου και καθορίζουμε την προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε.

Η ανίχνευση λοιπόν της ατυπίας ενεργοποιεί πρώιμη διερεύνηση ή και προληπτική αντιμετώπιση, όπως διαγνωστική ή εντοπιστική ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογραφία με ελαστογραφία , τομοσύνθεση, μαγνητική τομογραφία, γονιδιακό έλεγχο χημειοπροφύλαξη κ.α.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το 70 % των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο δεν έχουν ανιχνεύσιμους παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία.

Γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν οικογενειακό ιστορικό, δεν είναι περισσότερες από 8-9 στις 100 από τις συνολικές περιπτώσεις καρκίνου.

Η εξέταση δε υποκαθιστά τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα ούτε γίνεται για να διαγνώσει τον καρκίνο .

Άλλωστε η ανεύρεση άτυπων κυττάρων δε σημαίνει υποχρεωτικά κακοήθεια. Τραυματισμοί, φλεγμονές, και προκαρκινικές καταστάσεις ενδεχομένως να δώσουν άτυπα κύτταρα.

Η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις ίαση.

Για το λόγο αυτό μην το αμελείτε!

Δρ. Στέφανος Γεωργ. Βαλαντάσης

Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.