Έρπης γεννητικών οργάνων

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2) και λιγότερο συχνά τύπου 1 (HSV-1). Η πρωτοπαθής λοίμωξη είναι αποτέλεσμα άμεσης έκθεσης στις ενεργές δερματικές βλάβες ή εκκρίσεις μολυσμένου ατόμου, και εμφανίζεται συνήθως σε 3-5 ημέρες. Η κλινική εικόνα του έρπητα είναι μικρές ομάδες συρρεόντων φυσαλίδων σε ερυθηματώδη βάση με συνοδό καύσο, κνησμό ή και πόνο στη γεννητική περιοχή ή και περιγεννητικά σε άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης ενδοκολπικά στις γυναίκες. Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός και διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων. Τις επόμενες ημέρες οι φυσαλίδες σπάνε και δημιουργούνται διαβρώσεις και εφελκίδες και το εξάνθημα όπως και τα συμπτώματα υποχωρούν.

Μετά την πρωτολοίμωξη ο HSV παραμένει στα νευρικά γάγγλια της περιοχής και όταν πέσει το ανοσολογικό σύστημα του ατόμου (π.χ. κόπωση, έντονο stress, πρόσφατη ίωση ή βακτηριακή λοίμωξη) ο ιός αναζωπυρώνεται που προκαλεί την υποτροπή του εξανθήματος με συμπτώματα όμως, συνήθως, πιο ήπια από αυτά της πρωτολοίμωξης.

Η θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνεται τόσο με τοπικά σκευάσματα όσο και με συστηματική αγωγή που σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Στην περίπτωση των συχνών υποτροπών μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να λάβει επί μακρό χρονικό διάστημα συστηματική αγωγή ώστε να κατασταλεί η αναπαραγωγή του ιού.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.