Ακμή

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο

 

Η ακμή είναι μια χρόνια πάθηση των τριχοσμηγματογόνων μονάδων. Είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την εφηβεία και οι αιτίες είναι πολλές (κληρονομικότητα, οργανικοί παράγοντες, φάρμακα, χρήση λιπαρών καλλυντικών, άγχος, υγρασία, καθώς και η έκθεση σε υλικά όπως η πίσσα ή το πετρέλαιο).

Στην ακμή συνήθως έχουμε υπερέκκριση σμήγματος – απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου – αύξηση του πληθυσμού του βακτηριδίου της ακμής και την δημιουργία φλεγμονής. Οι βλάβες της ακμής στο δέρμα ποικίλουν και μπορεί να είναι: φαγέσωροι (ανοικτοί ή κλειστοί), βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστες και ουλές.

Η θεραπεία της ακμής ανάλογα με την βαρύτητά της χωρίζεται σε τοπική (τοπικά αντιβιοτικά – υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ και ρετινοϊκό οξύ) καθώς και συστηματική, μόνη της ή σε συνδυασμό με την τοπική αγωγή. Η συστηματική αγωγή περιλαμβάνει αντιβιοτικά (τετρακνυλίνες), ορμονική αγωγή καθώς και ισοτρετινοΐνη.

Στις επιπρόσθετες θεραπείες της ακμής συγκαταλέγονται τα χημικά peelings, οι μικρονυγμοί με ειδική συσκευή καθώς και το fractional laser.

 

Ραντεβού με Ιατρό
Αν θέλετε να κλείσετε ραντεβού με ιατρό ή να μάθετε περισσότερα για τις θεραπείες της ακμής, πατήστε εδώ!

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.