24ωρη Πεχαμετρία – Νέα πρωτοποριακή εξέταση στη YODA ODC

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο κύστη κόκκυγος laser αιμορροΐδες περιεδρικό συρίγγιο clinic Piraeus test surgeon plastic surgery cardiologist

24ωρη Πεχαμετρία – Νέα πρωτοποριακή εξέταση στη YODA ODC

Συμπτώματα όπως «καούρα», «ξινίλες» ή αναγωγές, εύκολα αποδίδονται σήμερα στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ), ευρύτερα γνωστή ως «γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση». 
Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για άλλες άτυπες εκδηλώσεις, όπως ο χρόνιος βήχας, οι εμμένουσες ερυγές (ρεψίματα), το βράγχος φωνής (βραχνάδα), ο πόνος στο στήθος (απουσία καρδιολογικού προβλήματος), η καταστροφή των δοντιών ή η κακοσμία στόματος παρά την επαρκή στοματική υγιεινή. Η παρουσία τέτοιων μη τυπικών συμπτωμάτων αλλά και η μη εξάλειψή, τους παρά τη χορήγηση θεραπείας μείωσης του γαστρικού οξέος (π.χ. με Nexium, Losec, Controloc, Pariet κλπ,) επιβάλλει μια συστηματική διερεύνηση με στόχο:

  • την επιβεβαίωση της ύπαρξης Γαστροισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου, ιδιαίτερα επί αρνητικής γαστροσκόπησης
  • την αναζήτηση παθήσεων που συγχέονται με ΓΟΠΝ και δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία για ΓΟΠΝ
  • τη μετάβαση σε εξελιγμένη και εξατομικευμένη φαρμακοθεραπεία αλλά και την επεμβατική αντιμετώπιση με ενδοσκοπικές ή χειρουργικές μεθόδους, όταν η ΓΟΠΝ αποδεικνύεται ανθεκτική στη θεραπεία με τα συνήθη φάρμακα.

Η διερεύνηση αυτή, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπεύθυνα και επιστημονικά από το καταρτισμένο Γαστρεντερολογικό τμήμα της YODA, με τη σύγχρονη διαγνωστική εξέταση της συνδυασμένης 24ωρης Πεχαμετρίας

Η εν λόγω εξέταση αποτελεί, τρόπον τινά, ένα Holter 24ωρης παρακολούθησης και καταγραφής των επεισοδίων παλινδρόμησης οξέος, τροφής, χολής ή ενζύμων. Πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξαιρετικά λεπτού καθετήρα και μιας μικρού μεγέθους φορητής συσκευής-καταγραφέα, στην οποία ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να πιέζει ένα πλήκτρο (κουμπί) όταν αισθάνεται την υπό μελέτη ενόχληση-σύμπτωμα.

Το 24ωρο της καταγραφής ο ασθενής μπορεί να γευματίζει, να πίνει υγρά, να ξαπλώνει κλπ, χωρίς επομένως να διαταράσσεται σε βασικά σημεία η καθημερινότητά του. Μετά την πάροδο 24 ωρών αφαιρείται ο καθετήρας και ο καταγραφέας, ενώ ένας έμπειρος, εξειδικευμένος ιατρός της YODA αναλαμβάνει την ανάλυση-αξιολόγηση των δεδομένων της καταγραφής, την έκδοση διαγνωστικού πορίσματος και την αποσαφήνιση-διευκρίνιση των ευρημάτων στον ασθενή.
Η διαγνωστική εξέταση της συνδυασμένης 24ωρης Πεχαμετρίας (24-hour pH-impedance) πραγματοποιείται στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας της YODA χωρίς να απαιτείται γαστροσκόπηση. Αν ωστόσο ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί και στις δύο εξετάσεις (γαστροσκόπηση και 24ωρη πεχαμετρία) υπάρχει, σε συνεννόηση με τον γαστρεντερολόγο, η δυνατότητα να γίνουν αμφότερες σε μία επίσκεψη/συνεδρία.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.