Βιολογικές Θεραπείες Ορθοπαιδικών Παθήσεων με Αυτόλογους Παράγοντες PRP και Βλαστοκύτταρα

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο κύστη κόκκυγος laser αιμορροΐδες περιεδρικό συρίγγιο clinic Piraeus test surgeon plastic surgery cardiologist

Βιολογικές Θεραπείες Ορθοπαιδικών Παθήσεων με Αυτόλογους Παράγοντες PRP και Βλαστοκύτταρα

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, αναδείχτηκε η σπουδαιότητα της ικανότητας του ίδιου μας του οργανισμού να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας, όπως και η ικανότητα διαφόρων κυττάρων μας να επουλώνουν νοσήματα.

Η ιδέα ήταν απλή: Αφού ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα της αυτοΐασης, γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα την ικανότητα αυτή, επιταχύνοντας τη διαδικασία και πετυχαίνοντας άμεσα αποτελέσματα;

Η θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων με PRP (Platelets Rich Plasma) και βλαστοκύτταρα, είναι μια σύγχρονη, βιολογική και απολύτως φυσική μορφή θεραπείας, η οποία εκτελείται με έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων του ίδιου του ασθενή, στοχευμένα στην περιοχή που πάσχει.

Τί είναι το PRP;

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματός μας. Εκτός του ότι είναι σημαντικά για την πήξη του αίματος, παρουσιάζουν και μια μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων, ή αλλιώς βιολογικά ενεργών πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες, όταν αυτοί οι βιολογικοί παράγοντες απελευθερώνονται, ενεργοποιούν μια αλυσίδα αντιδράσεων στον οργανισμό μας, οι οποίες αποσκοπούν στην επούλωση οποιασδήποτε βλάβης του.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με PRP;

Η διαδικασία της θεραπείας PRP είναι απλή, απαιτεί περίπου μισή ώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί στον χώρο του ιατρείου. Αρκεί μια απλή αιμοληψία, σαν αυτή που κάνουμε όταν δίνουμε αίμα για εξετάσεις. Αμέσως μετά, ο ιατρός ξεκινάει την διαδικασία της φυγοκέντρισης, έτσι ώστε να διαχωριστούν τα κυτταρικά στοιχεία στο αίμα του ασθενούς. Στη συνέχεια, ο ιατρός ξεχωρίζει τα αιμοπετάλια του ασθενή από τα διαχωρισμένα στοιχεία του αίματός του και τα εγχύει στην περιοχή που πάσχει.

Σε ποιες μυοσκελετικές παθήσεις εφαρμόζεται το PRP;

• Χρόνιες τενοντοπάθειες ώμου, αγκώνος, γόνατος, ισχίου και ποδοκνημικής
• Μυϊκές θλάσεις
• Αρχόμενες οστεοαρθρίτιδες μικρών και μεγάλων αρθρώσεων
• Χονδροπάθειες
• Μερική ρήξη συνδέσμων και μηνίσκων
• Τροχαντηρίτιδα ισχίου
• Πελματιαία απονευρωσίτιδα κ.α.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας PRP;

• Είναι μια ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας, χωρίς φαρμακευτικές επιπλοκές (π.χ. αύξηση σακχάρου αίματος, αρτηριακής πίεσης και εκφύλισης τενόντων μετά από έγχυση κορτιζόνης)
• Πετυχαίνει ταχύτερη επούλωση τραυματισμένων ιστών
• Δεν απαιτεί νοσηλεία ή αναισθησία
• Είναι βιολογική θεραπεία που βασίζεται στην ικανότητα του ίδιου του οργανισμού για αυτοΐαση.

Πόσο συχνά μπορεί να υποβάλλεται κάποιος σε θεραπεία PRP;

Λόγω όλων των προαναφερόμενων πλεονεκτημάτων, η θεραπεία PRP μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του σώματος (αφού εξαρτάται από την ποσότητα του αίματος που μπορεί να πάρει ο ιατρός) και δεν έχει παρενέργειες.
Συνήθως δύο με τρεις θεραπείες είναι αναγκαίες, με μεσοδιάστημα δύο-τεσσάρων εβδομάδων.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου δεν ακυρώνει τις υπόλοιπες μεθόδους.

Βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι μια άλλη σπουδαία κατηγορία κυττάρων του οργανισμού μας, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική.

Πρόκειται για κύτταρα τα οποία είναι αδιαφοροποίητα και έχουν την ικανότητα, με τα κατάλληλα ερεθίσματα, να μετεξελίσσονται σε άλλα κύτταρα διαφόρων ιστών.

Ενώ λοιπόν στην θεραπεία PRP χρησιμοποιούμε τη δράση διαφόρων ουσιών (αυξητικών παραγόντων) που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα (αιμομετάλια), με την θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την επούλωση των τραυματισμένων ιστών χρησιμοποιούμε τα ίδια τα κύτταρα.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον λιπώδη ιστό, ή ακόμα καλύτερα από τον μυελό των οστών του ασθενούς.

Η διαδικασία λήψης γίνεται σε χειρουργική αίθουσα, υπό πλήρως άσηπτες συνθήκες, κατόπιν μέθης ή γενικής αναισθησίας του ασθενούς. Αμέσως μετά, μόλις λαμβάνεται ο ιστός του ασθενούς, ξεκινάει μια πολύπλοκη διαδικασία διαχωρισμού των βλαστοκυττάρων. Στην συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα εγχύονται στην περιοχή της βλάβης. Αμέσως μετά ο ασθενής επανέρχεται στην προηγούμενη δραστηριότητά του χωρίς περιορισμούς.

Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται σε:

• Μετατραυματικές ρήξεις χόνδρου
• Τενοντοπάθειες
• Αρθρίτιδες μικρών και μεγάλων αρθρώσεων
• Καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων και ψευδαρθρώσεις
• Ρήξεις μηνίσκων, τενόντων και συνδέσμων
• Άσηπτες νεκρώσεις οστών (μηριαίας καφαλής κ.α.).

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.