Άφθες

εξέταση γιατρός Πειραιάς YODA νοσηλία χειρουργείο clinic Piraeus test health doctor surgeon plastic surgery cardiologist

Οι άφθες είναι πληγές που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία μέσα στο στόμα, όπως στα μάγουλα και στα χείλη ή κάτω από τη γλώσσα. Πρόκειται για μία ή περισσότερες, μικρές ή μεγαλύτερες πληγές που πονάνε πάρα πολύ, «τσούζουν» ή «καίνε» και ταλαιπωρούν τον ασθενή στη μάσηση ή/και την ομιλία. Συχνά έχουν κυκλικό ή ωοειδές σχήμα, είναι λευκές στο κέντρο και κόκκινες γύρω γύρω.

Ο όρος άφθες, όπως και o όρος «στοματίτιδα», χρησιμοποιούνται πολλές φορές για να περιγράψουν κάθε τύπου βλάβη στο στόμα, που ενοχλεί τον ασθενή με παρόμοιο τρόπο. Όμως, δεν είναι όλες οι πληγές άφθες! Είναι σημαντικό λοιπόν, να απευθύνεται κανείς στον κατάλληλο ιατρό, τον Στοματολόγο, για να επιβεβαιώνει την διάγνωση των αφθών αποκλείοντας άλλες νόσους που μπορεί να μοιάζουν με άφθες όπως ορισμένοι οξείς ή χρόνιοι τραυματισμοί, εκδηλώσεις νοσημάτων όπως ο ομαλός λειχήνας κ.α., λοιμώξεις ή ακόμη και κακοήθεις νεοπλασίες (καρκίνο) του στόματος.

Οι άφθες μπορεί να αποτελούν το κύριο νόσημα για έναν ασθενή, να είναι αποτέλεσμα τοπικού τραυματισμού ή ερεθισμού από κάποια ουσία ή τροφή ή και να σχετίζονται με πρόσφατο άγχος ή στεναχώρια. Μπορεί, όμως, και να αποτελούν εκδήλωση άλλου, συστηματικού προβλήματος του ασθενή, να σχετίζονται με αιματολογικές διαταραχές όπως η αναιμία, με νόσους του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, με ρευματολογικές παθήσεις και σύνδρομα καθώς και με ανοσοκαταστολή (AIDS).

Η θεραπεία των αφθών προϋποθέτει την ορθή διάγνωσή τους. Στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και η κατά το δυνατόν άρση προδιαθεσικών παραγόντων προς αποφυγή των υποτροπών.

 Για περισσότερες πληροφορίες η’ για να κλείσετε ραντεβού 

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.