Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία!

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα πόνος χέρι

Γρηγορότερη αποκατάσταση και πλήρη επαναφορά της λειτουργικότητας του χεριού έχει φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας για τη χειρουργική θεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ένα καινούργιο σύστημα, το CTRT©, έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρπιαίου σωλήνα, βελτιώνοντας την ασφάλεια και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο νεύρο.

Ο χρόνος που απαιτείται για να μπορεί ο χειρουργημένος ασθενής να κινεί φυσιολογικά το χέρι του και να πιάνει τα αντικείμενα με σταθερότητα μειώνεται στο ήμισυ, συγκριτικά με τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους και εργαλεία.

«Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η συνηθέστερη νευροπάθεια λόγω παγίδευσης και οφείλεται σε έναν συνδυασμό μηχανικού τραύματος, αυξημένης πίεσης και ισχαιμικής βλάβης στο μέσο νεύρο του καρπιαίου σωλήνα. Συχνά είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν έχει γνωστά παθολογικά αίτια, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολική χρήση του καρπού, π.χ. λόγω επαγγέλματος. Αν και είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος χωρίς παρέμβαση, η συνήθης πορεία είναι η αργή επιδείνωση», μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, MD, FRCS.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ανατομικά, ο καρπιαίος σωλήνας βρίσκεται στην πλευρά της παλάμης, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τα οστάρια του καρπού σχηματίζουν τις τρεις πλευρές του.

Η πλευρά της παλάμης αποτελείται από μαλακούς ιστούς, κυρίως από έναν σύνδεσμο που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Το μέσο νεύρο και εννέα τένοντες, οι οποίοι βοηθούν στην έκταση ή την κάμψη των δακτύλων, περνούν μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται (για παράδειγμα από πρησμένους ιστούς), προκαλούνται συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιο, περιστασιακό μούδιασμα έως αδυναμία στο χέρι, απώλεια αίσθησης και λειτουργικότητάς του.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο χέρια, προκαλώντας συμπτώματα στα δάκτυλα. Εκτός από το μούδιασμα, άλλα συμπτώματα είναι το μυρμήγκιασμα, η αίσθηση καύσου και ο πόνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τον αγκώνα.

Συχνά, τα συμπτώματα εμφανίζονται το πρωί μετά το ξύπνημα, αλλά μπορούν να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, μπορεί να είναι έντονα όταν εκτελούνται συγκεκριμένες κινήσεις ή δραστηριότητες ιδιαίτερα όταν ο ασθενής πρέπει να κρατήσει κάτι για πολύ ώρα. Είναι πιθανό να δυσκολεύεται ή να μην μπορεί να κάνει κάποιες δουλειές που χρειάζονται λεπτό χειρισμό, και να μην έχει τόσο καλή αίσθηση για το πόσο πρέπει να πιέσει έναν αντικείμενο για να μην του πέσει.

Εξαιτίας της περιστασιακής φύσης των συμπτωμάτων αρχικά, οι περισσότεροι ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή, με αποτέλεσμα η πάθηση να επιδεινώνεται σταδιακά.

Συχνότερα, τον λόγο ανησυχίας και επιθυμίας για θεραπεία αποτελεί το έντονο και παρατεταμένο μούδιασμα και ο πόνος.

Η αδιαφορία για τη θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να επιφέρει απώλεια της μυϊκής μάζας στη βάση του αντίχειρα (θέναρ), αδυναμία στο χέρι,με σοβαρή επιδείνωση της ικανότητας εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων που στους ηλικιωμένους ανθρώπους μπορεί να συνεπάγεται απώλεια της αυτονομίας τους.

Διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Η διάγνωση είναι κυρίως κλινική και περιλαμβάνει έλεγχο για αδυναμία των μυών του καρπού, για την εμφάνιση οιδήματος, για την κινητικότητα και την ύπαρξη μουδιάσματος των δακτύλων.

Η διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος συστήνεται προεγχειρητικά και σε περιπτώσεις που η νόσος σχετίζεται με την εργασία.

Θεραπεία

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι η πορεία του ασθενή.  Οι ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα χωρίς μυϊκή αδυναμία αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με τη λήψη αναλγητικών, κορτικοστεροειδών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης, συστήνεται η τροποποίηση των συχνά εκτελούμενων κινήσεων που ευθύνονται για την εμφάνιση της πάθησης. Επιβοηθητικά λειτουργεί η χρήση νάρθηκα τη νύχτα και οι ασκήσεις κινητοποίησης.

Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τον λόγο έχει η χειρουργική θεραπεία.

Σήμερα, οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως οι ενδοσκοπικές, έχουν παραγκωνίσει την κλασική, ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, εξαιτίας του μικρότερου χρόνου ανάκαμψης της λειτουργικότητας του χεριού και της εξαιρετικής μετεγχειρητικής πορείας.

Τα αποτελέσματα είναι άριστα στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, καθώς σε ένα βαθμό η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου. Το ποσοστό δε των αναφερόμενων νευροαγγειακών επιπλοκών κυμαίνεται μεταξύ 0,2-0,5%.

Από τα πλέον σύγχρονα, εργονομικά και ασφαλή είναι το σύστημα CTRT©, το οποίο επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει καλύτερα το σημείο που χειρουργεί. Έτσι, αποκλείεται η πιθανότητα πρόκλησης κάποιας βλάβης.

Η επέμβαση γίνεται με χρήση κάμερας πολύ υψηλής ευκρίνειας (4Κ) υπό περιφερειακή ή τοπική αναισθησία, μέσω μιας τομής μόλις 1 εκατοστού. Οι ασθενείς δεν παραμένουν στο νοσοκομείο και αποχωρούν αμέσως.

«Το CTRT© υπερτερεί από άλλες συσκευές ενδοσκοπικής αποκατάστασης, γιατί αποκλείει την πρόκληση βλάβης στο μέσο νεύρο. Επίσης, ο σχεδιασμός του συστήματος και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί επιτρέπουν τη εκτέλεση της επέμβασης πιο γρήγορα. Πρόκειται για τον πιο σύγχρονο, ανώδυνο και ασφαλή τρόπο για να ανακτήσει ο πάσχων από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα τη χαμένη επιδεξιότητά του, την καλή αίσθηση και τον χειρισμό των δακτύλων του», καταλήγει ο Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Μάθετε περισσότερα!

Κλείστε τώρα ραντεβού ή μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τη θεραπεία του πατώντας εδώ!

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.